صفحه اصلی / کوهنوردی / وسایل کوهنوردی

وسایل کوهنوردی

وسایل کوهنوردی

وسایل کوهنوردی

با توجه به شروع فصل سرما و صعود هایی که عمدتا در شرایط نامساعد جوی برگزار می شود ، شما دوستان عزیز به عنوان یک کوهنورد علاوه بر دارا بودن توانایی جسمانی ضروریست خود را به لحاظ وسایل و تجهیزات برای مقابله با شرایط نامساعد جوی (برف ، سرما ، باد و بوران و … ) آماده سازید . لوازم کوهنوردی فنی در زمستان دقت بیشتر و رعایت نکات ایمنی و همچنین تدارک مناسب است. هنگام بستن کوله خود برای یک برنامه زمستانی ( خواه فنی خواه ساده ) باید به یاد داشته باشیم هیچوقت نمی­توان با قاطعیت در زمستان طول یک برنامه را پیش بینی نمود. بر این اساس لیست لوازم و تجهیزات یک کوهنورد را بصورت کلی بیان کرده تا نسبت به تهیه و استفاده از آنها اقدام نمایید . لازم به ذکر است این لوازم و تجهیزات ، تمامی لوازم یک کوهنورد نیست و لوازمی که یک فرد با توجه به نوع فعالیتی که خود در این ورزش انتخاب می نماید ، می تواند کمتر یا بیشتر از موارد ذکر شده باشد . اما ما به بیان اصلی ترین آنها با توجه به یک صعود زمستانی دو روزه می پردازیم و در انتها ترتیب اولویتهایی که لازمه اعضای هرابرز هست رو ذکر می کنیم :

1- کفش مناسب

2- کوله ی مناسب + روکش کوله

3- دو عدد باتون کوهنوردی

4- پتوی نجات

5- دستکش (پلار + گرتکس + روکش دستکش)

6- کلاه (آفتابگیر + پلار + طوفان)

7- بلوز ، کاپشن و شلوار پلار

8- کاپشن و شلوار گرتکس

9- کت پر  

10- گتر

11- لایه زیرین Base Layer

12- لباس زیر اضافی  

13- جوراب پر

14- زیرانداز

15- بادگیر

16- هدبند

17- جوراب اضافی

18- دستمال یا چفیه

19- دستمال کاغذی (رول)

20- عینک UV

21- کرم ضد آفتاب

22- چراغ پیشانی  

23- نخ و سوزن

24- قطب نما

25- سوت

26- کیسه امداد اولیه

27- قمقمه آب

28- گاز خوراک پزی انفرادی و لوازم جانبی الکل جامد + کبریت یا فندک

29- روزنامه

30- پیش بینی  تغذیه یک روز + مقداری برای شرایط خاص شامل (مواد پروتئینی -چربیها کربوهیدراتها)

31- فلاسک آبجوش با روکش

32- کیسه ی بیو واک

33- کلنگ کوهنوردی

34- کرامپون  

35- نیمه یخ شکن

36- فرچه ی کوچک جهت تمیز نمودن کفش

37- کیسه خواب مناسب

38- عینک طوفان

39- نخ بهمن

40- طنابچه انفرادی + کارابین

41- صندلی (تونیک) کوهنوردی 

42- چادر  کمپینگ و ضد طوفان 

 

برای تمام اعضای گروه کوهنوردی خرید و تهیه تمامی اقلام تا شماره  30  واجب هستند

 

 

حال برای آشنایی بیشتر و بهتر دوستان در مورد بعضی گزینه ها توضیحات تکمیلی ارائه می شود :

فلاسک مناسب با روکش : یک نوشیدنی گرم می تواند در شرایط بد نیرو و انرژی شما را به حد چشم گیری بالا ببرد (حتی بعضی مواقع مرز بین مرگ و زندگی، یک نوشیدنی گرم است). حتما فلاسک خود را داخل یک کاور فوم عایق و یا حد اقل یک جوراب پشمی مناسب قرار دهید . این کار گرمای فلاسک شما را تا مدت زیادتری حفظ می کند.

 

یک وعده اضافه غذای کنسروی : مدت برنامه شما هر چه باشد یک وعده غذا بیشتر با خود به همراه ببرید چون شرایط جوی در فصل سرما قابل پیش بینی نیست. وجود یک کنسرو چندان کوله شما را سنگین نمی کند اما اگر لازم شد می تواند انرژی کافی برای فعالیت را به ما بدهد.  

قمقه آب بزرگتر: در زمستان بدن کوهنورد بسیار بیشتر عرق می کند( هر جند این امر خیلی محسوس نیست ! ) اما نوشیدن آب کافی می تواند روند چرخش خون شما را مناسب تر نماید. به یاد داشته باشید که کم آبی می تواند باعث تسهیل یخزدگی اعضا و نیز سرمازدگی عمومی بدن شود.  

دستکش و کلاه اضافه : اگر در طوفان مدت زیادی مجبور بودید از سنگ ها صعود کنید یا تبر یخ و کلنگ و یا سایر ابزار را در دست داشته باشید کم کم دستکش شما یخ می زند. آن را قبل از اینکه دستانتان سرد شوند با جایگزین خشک تعویض کنید. می توانید دستکش یدکی را داخل لباس خود بگذارید تا با دمای بدن شما گرم شود و در ضمن احتمال گم کردن و یا باد بردن این دو بسیار زیاد می باشد.

دستکش پلار و گرتکس: دستکش پلار ضد آب نیست ولی گرمای زیادی به دستان می بخشد و بروی آن دستکش گرتکس که ضد آب است پوشیده می شود. مزیت این دو لایه دستکش در این است که هر گاه برای انجام کاری ظریف مجبور به در آوردن دستکش گرتکس شدیم با توجه به لایه زیرین گرمای دستمان از بین نمی رود.

لایه زیرین : این لایه ها لباس هایی استرچ مانند هستند که قابلیت گرم کردن بالایی دارند و معمولاً در زیر لباس های اصلی پوشیده میشود و از جنس ترکیبات نانو هستند و باعث میشوند که دمای بدنتان هدر نرود. و از نوع آنتی باکتریال بوده و به دلیل داشتن رنگ مشکی از جذب تشعشع کمی برخوردارند تا اگر در ارتفاع و هوای آفتابی مجبور به کم کردن لباس شدید اشعه های مضر محیط به پوست شما آسیبی نرساند

 

 

یک چراغ قوه مناسب : بهمراه داشتن یک چراغ قوه مناسب سبک همواره در تاریکی زود رس زمستان چاره ساز بوده است . قبل از عزیمت به کوه باتری را مورد بازبینی قرار دهید. همراه داشتن باتری اضافی همیشه اطمینان بخش خوبی است.

 

پریموس و ظرف : فلاسک شما هر چقدر خوب باشد باز ظرفیت محدودی دارد. بهمراه داشتن چراغ گاز مناسب در بیتوته های اجباری می تواند کارساز باشد. اگر از مدل های گازی استفاده می کنید با خود یک یا دو شمع بهمراه ببرید . گاز در سرما یخ می زند و حرارت شمع در زیر آن می توان به توان حرارتی آن کمک کند.  

زیر انداز با اندازه مناسب : اگر مجبور به بیتوته شدید یک زیر انداز عایق بخوبی مانع تماس بدن شما با زمین و در نتیجه حفظ دمای بدن شما می شود.  

قطب نما: حتی اگر نقشه مناسب از منطق ای که قصد صعود از آن دارید در دست نباشد در شرایط برف گیجه (whiteout) که مه و طوفان دید شما را به صفر کاهش داده دانستن جهت شمال می تواند راهگشا باشد.  

لباس گرم اضافه: هیچگاه به لباسی که حین صعود به تن دارید اکتفا نکنید. این لباس حین صعود بعلت تعریق بدن نمدار می شود و هنگام استراحت شما را سرد خواهد کرد. به همراه داشتن کت پر – نیم کت و یا یک دست بالاپوش پلار مناسب می تواند در زمان ایستادن و استراحت شما را به خوبی گرم کند.  

روکش دستکش: دستکش های پلار و پشمی در هر حال خیس می شوند. یک جفت روکش دستکش می تواند دستکش های زیری شما را مدت بیشتری گرم نگاه دارد.  

کت پر: این کت مخصوص برنامه هایی است که با بارندگی روبرو نیستیم چونکه نسبت با خیس شدن عایق نیست و سریع آب را به خود جذب می کند و دفرمه می گردد. ولی گرمای فوق العاده زیادی به همراه دارد و زمان صعود به سمت ارتفاعات بالا که با سردی خشک یا همراه با ریزش برف هستیم به وجود کت پر الزامیست.

گتر : برای جلوگیری از نفوذ برف و آب به داخل کفشهایمان از قسمت بالای ساق ، و همینطور جلوگیری از گلی شدن قسمت پایینی شلوارمان استفاده می شود. تا حد ممکن سعی کنید در خریدتان به این نکته دقت فرمایید که گترهایتان بجای بند توسط تسمه سی قابل تعویض از زیر کفشتان بسته شود .

کیسه بیو واک: در واقع یک کاور کیسه خواب است که در صورت سرد شدن بیش از حد هوا و رسیدن دمای آن به پایینتر از استاندارد کیسه خواب شما ، با کشیدن آن  بروی کیسه خواب تا 5 درجه سانتیگراد به گرم شدن دمای بدنتان کمک میکند.

پتوی نجات: یک لایه زرورق مانندی است که یک سمت آن تیره تر از سمت دیگر است و برای نجات فرد آسیب دیده ، یخ زده ، حفظ دما و یا حتی جلوگیری از تابش نور خورشید و یا متمرکز کردن آن میشود.

یک جفت جوراب اضافه : در صورت خیس شدن جوراب ها می تواند شما را گرم کند و همچنین در هنگام بیتوته ( بیواک) اگر شرایط اجازه بدهد تعویض جوراب تا حد زیادی شما را گرم می کند. توجه داشته باشید که از پوشیدن جوراب نخی و پنبه ای (مثل جورابهای شهری یا جورابهای حوله ای) اکیدا پرهیز کنید چرا که نخ (پنبه) رطوبت ناشی از عرق پای شما را در خود نگه می دارد و ظرف چند ساعت در نوک پای خود احساس سرما خواهید کرد و سرما از طریق پا به سرعت به تمام بدن منتقل میشود. در شرایط بحرانی می تواند یخزدگی انگشتان پای شما را تسهیل نماید.  

جوراب پر: همانند یک عایق زاپاس عمل نموده که معمولاً پس از برپایی کمپ و زمان خواب برای حفظ گرمای پا و جلوگیری از یخ زدگی انگشتان پا آنرا پوشیده.

 

عینک مناسب: عینک شما باید مانع از ورود اشعه مضر

uv به چشم شما گردد و این موضوع در ارتفاعات بالاتر اهمیت بیشتری پیدا می کند. چراکه میزان اشعه با افزایش ارتفاع بصورت تصاعدی زیاد می شود. همچنین عینک زمستانی در کوه باید دارای حفاظ دور چشم برای جلوگیری از نفوذ باد و بوران باشد. در شرایط بسیار سرد و کولاک باید از عینکهایی با لنز دوجداره استفاده کنید تا مانع از یخ زدن آن گردد

 

عینک ضد طوفان : با دوشیشه دودی و سفید  در هنگام طوفان عینک ها معمولی جواب گوی نیاز شما نخواهد بود.  

طناب انفرادی و کارابین : به هر حال کاربرد خاص خود را دارند. و اگر روزی مورد نیاز باشند و در کوله نباشد به ارزش آن پی می بریم !!  

کلنگ کوهنوردی : این ابزار برای بالا بردن ضریب ایمنی حرکت در مناطق یخی و برفی و بالا رفتن از دیواره ها کاربرد فراوان دارد که قابلیت شکاندن و نفوذ زیادی در یخ را دارد. ( افراد حاضر در برنامه پارسال سنگان پی به اهمیت آن برده اند)

نیمه یخ شکن : بسیاری از معابر کوهستانی ایران بخوصوص در روزهای جمعه بعلت تردد بسیار لغزنده است . بهمراه داشتن و استفاده از آن بخصوص در صبحدم و غروب می تواند جلوی سر خوردن را بگیرد. 

کرامپون ( یخ شکن) : هنگامی که در ارتفاعات بالا مشغول صعود هستیم به دلیل یخ زدگی و یا وجود برف های زیاد سطح اصطکاک کفشمان با زمین بسیار کم و امکان سر خوردن زیاد می شود لذا کرامپون این مشکل را حل میکند و امکان صعود بروی دیواره های یخی و همچنین شیب های زیاد را به ما میدهد.

باتوم راهپیمایی: وسیله سبک و کارا در برف کوبی و همچنین بیمه کننده دراز مدت سلامت زانوهای شما. آنرا هیچگاه از فهرست لوازم خود حذف نکنید. همچنین در حوادث می تواند نقش برانکارد را نیز بازی کند .

نخ بهمن : این وسیله به نظر ساده با رنگ های کاملاض متضاد طبیعت هنگام کمپ زدن یک سر آن به چادر  و سر دیکر آن به صخره یا نقطه قابل اطمینانی بسته می شود تا در صورت بروز احتمالی بهمن و مدفون شدن در زیر برف ها گروه های تجسس قادر به یافتن تیم باشند.

سوت : برای پیام دادن به دیگران در هنگام مه و برف گیجه هیچ وسیله ای بهتر از آن اختراع نشده است . توجه کنید سوتی که بهمراه می برید از آن دسته سوت های موسوم به پیش آهنگی باشد که داخل آن مانند استوانه ای تو خالی است. مدل های دیگر سوت در سرما یخ می زند!  

همچنین بازبینی کفش قبل از صعود و ترمیم آسیب های احتمالی آن خالی از فایده نخواهد بود.

 

به همراه داشتن 20 تا 30 متر “نیم طناب ” می تواند در مکان ای لازم حمایت مناسب را برای نفرات ضعیف تر مهیا کند. با یک کلنگ و استفاده از کارابین می توان در یک شیب تند نفرات را به سرعت حمایت نمود. ( توجه داشته باشید نقش این حمایت بیشتر جنبه روانی دارد.)
قبل از حرکت تمام زیپ ها ، بست ها و سگک های کوله پشتی – گتر – لباس های بادگیر خود را چک کنید و از صحت عملکرد آن ها مطمئن شوید. (همراه داشتن یک سکگ اضافی برای قسمتهای مهم کوله پشتی -مثل کمر- می تواند شما را از دردسر زیادی نجات دهد)
 

 

و آنچه شما باید در خرید آن عجله کنید

 

 

1- کاپشن گور تکس 

2- یخ شکن (شش شاخه هفت گوهر مدل ارزان و مرغوبیست)

3- باتون  (سعی کنید باتون از جنس مرغوب سبک و محکم باشد تا درمواقع ضروری نشکند)

4- کلاه ضد طوفان   مهمترین جای بدن سر است در هنگام سرما تمام بدن اهتمام خود را به گرم کردن سر می گمارد پس اگر سرتان را گرم نگه دارید گرما به بقیه ی تنتان حرکت می کند

5- هر سه تکه ی دست کش

6 گتر

7 زیر انداز

8 عینک ضد طوفان

9   الکل جامد و اجاق

10- پتوی نجات

goo.gl/wlhnSp

درباره نویسنده :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *